Selecteer een pagina

Eetproblematiek is een uitdagend pad dat door velen van ons wordt bewandeld. Ik zie je. Ik weet ook als geen ander dat de weg naar herstel kronkelig en verwarrend is. Want ook ik heb dit pad bewandeld. In deze reis heb ik mogen ontdekken dat yoga en mindfulness krachtige tools zijn. Wat ik hierover heb geleerd, is dat weerstand altijd zal komen.

Yoga en mindfulness beoefenen is eigenlijk een soort uitnodiging. Een uitnodiging om meer te gaan voelen in je lijf. Je lijf te gaan voeden met aandacht en bewustzijn. Yoga aan de ene kant om op die manier meer bewustzijn te creëren voor je lichaam. En door middel van je ademhaling spanning kwijt te raken. Mindfulness, aan de andere kant, richt zich op het observeren van gedachten en gevoelens zonder oordeel. Met deze gecombineerde aanpak heb ik een platform creëert voor zelfontdekking en bewustwording, waarbij eetgedrag vaak een reflectie wordt van innerlijke emoties.

Maar wat als al deze zinnen, hoe mooi ze ook zijn, zorgt voor weerstand in jouw hoofd? Laten we dan eerst eens kijken naar deze weerstand.

Oefening: Omgaan met weerstand in je hoofd

Want we hebben allemaal dingen die we onaangenaam vinden en het liefst proberen te vermijden. Helaas is dit niet altijd mogelijk en zul je altijd geconfronteerd blijven worden met onplezierige dingen of situaties. Hier kun je last van hebben.

Echter, die last ervaar je juist omdat je gedachten er een weerstand tegen hebben. Niet door het ding zelf (want een ander persoon vindt het wellicht juist heel prettig). En dan kan het er in je hoofd ook nog erger uitzien dan dat de werkelijkheid is.

Maar….dit helpt!

– Wat als je die weerstand de volgende keer eens anders gaat benaderen. Wanneer je de weerstand bij jezelf merkt, kun je dan zien wat jouw gedachten doen?
– Ben je tegen het onaangename aan het vechten?
– En hoe kun je het jezelf op dat moment comfortabeler maken?
– Als je weerstand tegenkomt, kun je er dan anders naar kijken? Het ding/situatie neutraal benaderen?
– Kun je je overgeven aan het moment? Het vervelende er laten zijn, zonder erin mee te gaan?

Online programma: Voeding om te voelen

Mocht je nou denken, haha mooi makkelijk gezegd, nee hoor! Dit vergt herkenning en oefenening. Maar als je eenmaal doorhebt dat het je meer rust kan geven, minder energie kost en dus minder weerstand en last ervaart, is dat het best wel waard hoor.

Lukt het jou het verschil te zien tussen de feitelijke situatie en de situatie zoals jouw gedachten hem creëren of beïnvloeden? Als je hulp hierbij nodig hebt, dan kan ik jou die hulp bieden. Klik hier om meer over het online programma te weten te komen.